Als je iemand bent die veel tijd in de keuken doorbrengt, heb je waarschijnlijk wel gehoord van de term “bain marie“. Maar wat is het precies en hoe kan je het in je eigen keuken gebruiken? In dit artikel gaan we dieper in op deze kooktechniek en laten we je zien hoe het jouw culinaire vaardigheden naar een hoger niveau kan tillen.

Een bain marie, soms ook wel au bain-marie genoemd, is een kooktechniek waarbij je een schaal of pan met eten in een grotere pan met heet water plaatst om het voedsel langzaam en gelijkmatig te verwarmen. Het is een techniek die vaak wordt gebruikt bij het bereiden van delicate gerechten waarbij directe hitte het resultaat zou kunnen verpesten.

Wat is een bain marie?

Een bain marie is meer dan zomaar een kooktechniek. Het is een manier om je eten te verwennen met een zachte en gelijkmatige warmte die het langzaam tot perfectie kookt. En hoewel het misschien klinkt als iets dat alleen professionele chefs kunnen doen, is het in werkelijkheid een techniek die iedere thuischef gemakkelijk kan leren.

Voordelen van het gebruiken van een bain marie

Het gebruik van een bain marie heeft veel voordelen. Een daarvan is dat het kan helpen om te voorkomen dat je eten aanbrandt. Omdat het water in de pan helpt om de temperatuur gelijkmatig te verdelen, is het bijna onmogelijk om je eten te overkoken.

Perfect voor het smelten van chocolade

Als je ooit hebt geprobeerd chocolade te smelten, weet je waarschijnlijk hoe gemakkelijk het is om het te verbranden. Maar met behulp van een bain marie kun je chocolade smelten tot een gladde en romige consistentie zonder je zorgen te hoeven maken dat het aanbrandt.

Hoe gebruik je een bain marie?

Het gebruiken van een bain marie is vrij eenvoudig. Je hebt alleen een pan of schaal nodig die in een grotere pan past. Je vult de grotere pan met water en brengt dit aan de kook. Vervolgens plaats je de kleinere pan of schaal met je eten in de grotere pan en laat je het langzaam koken.

Tips voor veilig gebruik

Een ding om rekening mee te houden bij het gebruik van een bain marie is dat je moet oppassen dat je je niet brandt aan het hete water. Zorg ervoor dat je ovenwanten draagt wanneer je de schaal of pan uit de hete waterbad haalt.

Heerlijke gerechten die je kunt maken met een bain marie

Er zijn tal van heerlijke gerechten die je kunt maken met behulp van een bain marie. Van romige custards tot decadente chocoladefondues, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dus waar wacht je nog op? Ga de keuken in en ontdek de magie van bain marie voor jezelf!